Home » Natură » Meduzele suprapopulează apele mărilor, iar bucătarii vor să le mâncăm și caută rețete

Meduzele suprapopulează apele mărilor, iar bucătarii vor să le mâncăm și caută rețete

Meduzele suprapopulează apele mărilor, iar bucătarii vor să le mâncăm și caută rețete
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 24.10.2022

Bucătarii sunt nevoiți să-și adapteze rețetele la o lume cu tot mai puțini pești, iar oamenii de știință caută acum alternative, forțați fiind de scăderea îngrijorătoare a vietăților marine. Meduzele sunt o variantă de luat în calcul, deoarece numărul lor a crescut. Însă, marea provocare este ca oamenii să fie dispuși măcar să guste preparatele.

Un mic grup de oameni de știință din Italia au studiat, vreme de 12 ani, meduzele din Marea Mediterană, cercetătorii fiind convinși că acestea ar putea reprezenta alternativa mult căutată. Iar în ultimii șapte ani, au fost cooptați în această cercetare și bucătari, pentru a testa metodele prin care publicul larg să devină interesat de consumarea acestor nevertebrate acvatice.

„Ideea de a mânca meduze nu ne-a trecut niciodată prin cap, deoarece rar întâlnești câte una”, a spus Antonella Leone, unul dintre oamenii de știință care lucrează la studiu. Cu toate astea, după ce acum câțiva ani, Golful Tarento a fost năpădit de un număr uriaș de meduze – mai multe decât în mod obișnuit – Leon s-a întrebat dacă nu ar putea fi folosite.

Meduza, populară în meniurile din China

Însă a convinge italienii să mănânce meduze este ca atunci când i-ai ademeni cu pizza cu ananas: grea misiune. Italienii din sud consumă caracatiță, echinoide și alte fructe de mare, dar meduzele sunt ignorate la scară mare. De altfel, vânzarea meduzelor pentru consumul uman este interzisă în Uniunea Europeană, deoarece legiuitorii încă nu consideră că această creatură marină este sigură, potrivit The Atlantic.

Preocupările de ordin sanitar nu reprezintă o problemă în China, unde acestea fac parte din meniul local de aproape două milenii. Unul dintre preparatele populare este un aperitiv din meduză rece, condimentată cu oțet balsamic, zahăr, sos de soia, condiment cu gust de pui și ulei de susan.

În colaborare cu mai mulți bucătari entuziaști, Leone și echipa ei au început, în 2015, să caute metode de a face meduzele sigure pentru meniurile mediteraneene, dar și gustoase. Iar soluția ar fi una binevenită, întrucât oceanele și mările se confruntă cu o scădere alarmantă a populației de pești, în vreme ce numărul meduzelor pare că a crescut.

Mulți curioși se întreabă dacă meduzele ar putea deveni un preparat culinar sustenabil. Însă întrebarea este, de fapt, dacă pot fi mâncate?

Meduzele fac parte dintr-o categorie amplă a animalelor acvatice, despre care biologii spun că sunt în categoria „zooplanctonului gelatinos”. Unele sunt mici, precum cele din specia Irukandji – extrem de veninoase, iar altele sunt enorme, precum „coama de leu”, care au un diametru de 2 metri, iar lungimea tentaculelor poate ajunge și la 20 de metri.

Meduza trasă la tigaie, rețeta care ar putea încuraja consumul

O problemă întâlnită pe în timpul cercetărilor a fost păstrarea acestor meduze, pentru a fi folosite mai târziu. Cea mai la îndemână metodă a fost deshidratarea folosind aluminiul, metodă inventată în Asia. Dar aluminiul poate fi toxic, iar meduzele tratate cu această substanță nu respectă standardele europene de securitate în alimentație. Astfel, echipa a început să folosească săruri din calciu pentru a usca vietățile proaspete. O altă dificultate a fost faptul că greutatea meduzei scade considerabil, odată gătită, deoarece conține 95% apă, iar după ce aceasta moare, pierde foarte multă cantitate de lichid. De aceea, cercetătorii sunt de părere că cel mai bine este ca meduza să fie consumată proaspătă; dacă nu este posibil, poate fi congelată ori uscată prin metoda sărurilor de calciu.

Membrii echipei au testat meduzele incluzându-le în supe, la paste sau transformându-le în chipsuri prin deshidratare și condimentare. După ce meduza este puțin fiartă, emite un miros de scoici. Alții au marinat meduza în suc de citrice vreme de o oră, apoi au condimentat-o cu ulei de semințe de dovleac pe care au servit-o cu quinoa. Alți bucătari consideră că vietățile trebuie călite, pentru că orice este „prăjit atrage”, deci mulți ar putea da o șansă preparatului mulțumită acestei metode.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Oamenii de știință explică de ce ar trebui să începem să mâncăm meduze

Veninul unei meduze gigant este atât de complex încât cercetătorii nu știu ce îl face periculos

Meduzele-cyborg ar putea fi folosite pentru explorarea oceanelor

Pandemia duce la un nou tip de poluare. „Mai multe măști decât meduze în Mediterană”

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Ziua în care România cucerea cel mai înalt munte
Ziua în care România cucerea cel mai înalt munte
Alimentele bogate în sare ar trebui interzise, recomandă OMS
Alimentele bogate în sare ar trebui interzise, recomandă OMS
Turiștii străini de pe vasele de croazieră vor putea rămâne 15 zile în China fără viză
Turiștii străini de pe vasele de croazieră vor putea rămâne 15 zile în China fără viză
Cât vor cheltuii fanii lui Taylor Swift ca să o vadă în concert în Marea Britanie?
Cât vor cheltuii fanii lui Taylor Swift ca să o vadă în concert în Marea Britanie?
Magicianul american David Copperfield, acuzat de abuz sexual de 16 femei
Magicianul american David Copperfield, acuzat de abuz sexual de 16 femei
(P) 8 Sfaturi pentru achiziţionarea primului tău apartament
(P) 8 Sfaturi pentru achiziţionarea primului tău apartament
Cercetătorii au generat căldură de peste 1.000 de grade Celsius cu energie solară în loc de combustibili fosili
Cercetătorii au generat căldură de peste 1.000 de grade Celsius cu energie solară în loc de combustibili fosili
Conferința Europeană de Psihiatrie și Sănătate Mintală GALATIA 2024
Conferința Europeană de Psihiatrie și Sănătate Mintală GALATIA 2024
UniCredit Bank România în parteneriat cu Social Innovation Solutions, lansează seria de evenimente ESG Journey, un tur ghidat pentru mediul de business
UniCredit Bank România în parteneriat cu Social Innovation Solutions, lansează seria de evenimente ESG Journey, un tur ...
Cel mai vechi virus uman, descoperit în oase de neanderthalian
Cel mai vechi virus uman, descoperit în oase de neanderthalian
Care este legătura dintre hormonul de stres din timpul sarcinii și IQ-ul copilului?
Care este legătura dintre hormonul de stres din timpul sarcinii și IQ-ul copilului?
Cel mai lung experiment din lume se desfășoară de aproape 100 de ani și poate fi urmărit în timp real!
Cel mai lung experiment din lume se desfășoară de aproape 100 de ani și poate fi urmărit în timp real!
Astronomii din România au observat 30 de stele variabile! Ce nume vor purta?
Astronomii din România au observat 30 de stele variabile! Ce nume vor purta?
Test de cultură generală. Ce universitate este mai veche decât imperiul aztec?
Test de cultură generală. Ce universitate este mai veche decât imperiul aztec?
NASA a numit primul său ofițer-șef de Inteligență Artificială, pentru a rămâne în pas cu tehnologia
NASA a numit primul său ofițer-șef de Inteligență Artificială, pentru a rămâne în pas cu tehnologia
3 schimbări simple de viață prin care putem reduce riscul de cancer
3 schimbări simple de viață prin care putem reduce riscul de cancer
Un bărbat a dezvăluit care este „rețeta” pentru o căsătorie fericită
Un bărbat a dezvăluit care este „rețeta” pentru o căsătorie fericită
Proteinele din sânge ar putea prezice cancerul cu 7 ani înainte de diagnostic
Proteinele din sânge ar putea prezice cancerul cu 7 ani înainte de diagnostic